Hoe herkent u phishing en beschermt u uzelf?

In de digitale wereld van vandaag is phishing een van de meest voorkomende en gevaarlijke vormen van cybercriminaliteit geworden. Phishingaanvallen komen in vele vormen voor en kunnen ernstige schade toebrengen aan zowel individuen als organisaties. Het is daarom van vitaal belang om te begrijpen wat phishing is, hoe u het kunt herkennen en welke stappen u kunt nemen om uzelf te beschermen.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van cyberaanval waarbij aanvallers zich voordoen als betrouwbare entiteiten om gevoelige informatie zoals wachtwoorden, bankgegevens en persoonlijke identificatiegegevens te verkrijgen. Dit wordt vaak gedaan via e-mails, telefoongesprekken of tekstberichten die er legitiem uitzien, maar in werkelijkheid bedrieglijk zijn.

Hoe herkent u phishing?

Er zijn verschillende aanwijzingen die kunnen duiden op een phishingpoging:

 1. Ongevraagde verzoeken om persoonlijke informatie: Legitieme organisaties zullen nooit via e-mail of bericht vragen om gevoelige informatie zoals wachtwoorden of creditcardnummers.
 2. Dringende of dreigende taal: Phishing-e-mails proberen vaak angst of urgentie op te wekken, bijvoorbeeld door te beweren dat uw account wordt opgeschort tenzij u onmiddellijk actie onderneemt.
 3. Ongebruikelijke URL’s: Controleer altijd de URL van de website waarnaar een link in een e-mail leidt. Phishing-links kunnen er op het eerste gezicht legitiem uitzien, maar kunnen kleine afwijkingen bevatten die aangeven dat ze nep zijn.
 4. Spelfouten en grammaticale fouten: Veel phishing-e-mails bevatten spelfouten of grammaticale fouten.

Voorbeelden van bekende phishingincidenten

 1. PayPal Phishing Scam: Criminelen sturen valse e-mails uit naam van PayPal waarin ze vragen om accountinformatie bij te werken of een verdachte activiteit te verifiëren. Deze e-mails bevatten vaak links naar nepwebsites die zijn ontworpen om inloggegevens te stelen.
 2. CEO-fraude: In CEO-fraude sturen aanvallers e-mails uit naam van bedrijfsleiders naar werknemers met het verzoek om geld over te maken naar een externe account. Deze e-mails lijken afkomstig te zijn van interne bronnen en kunnen zeer overtuigend zijn.
 3. Belastingteruggave Phishing: Rond belastingseizoen ontvangen mensen vaak phishing-e-mails die beweren dat ze in aanmerking komen voor een belastingteruggave. Deze e-mails vragen om persoonlijke informatie of vragen de ontvanger om op een link te klikken die leidt naar een nepwebsite.

Hoe beschermt u zichzelf tegen phishing?

 • Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie online.
 • Controleer altijd de afzender van een e-mail voordat u erop reageert.
 • Gebruik tweestapsverificatie wanneer mogelijk om extra beveiliging toe te voegen aan uw accounts.
 • Zorg ervoor dat uw software en antivirusprogramma’s up-to-date zijn.
 • Wees kritisch bij het klikken op links in e-mails en controleer altijd de URL voordat u ergens op klikt.

Phishingaanvallen zullen waarschijnlijk blijven evolueren en zich aanpassen aan nieuwe technologieën, maar met een goede kennis van de typische kenmerken en waakzaamheid kunnen individuen en organisaties zichzelf effectief beschermen tegen deze bedreiging.