SSH (Secure Shell) is een essentieel protocol dat veel wordt gebruikt voor veilige communicatie met Linux-systemen. Het beveiligen van SSH is daarom een cruciaal onderdeel van uw algehele beveiligingsstrategie. In deze blogpost gaan we dieper in op hoe u Nessus kunt gebruiken om SSH configuraties te scannen en kwetsbaarheden te identificeren.

Wat is Nessus?

Nessus, ontwikkeld door Tenable, is een toonaangevende kwetsbaarheidsscanner die helpt bij het identificeren van beveiligingsproblemen binnen uw IT infrastructuur. Met een uitgebreide database van bekende kwetsbaarheden en configuratiefouten, is Nessus een onmisbare tool voor het waarborgen van de veiligheid van uw systemen.

Waarom SSH configuratie belangrijk is

SSH is een protocol dat veilige toegang tot een computer over een onveilig netwerk mogelijk maakt. Als de SSH configuratie niet correct is ingesteld, kunnen aanvallers misbruik maken van zwakke punten om toegang te krijgen tot uw systeem. Typische SSH kwetsbaarheden zijn zwakke wachtwoorden, verouderde versies van de SSH server en ongebruikte maar ingeschakelde authenticatiemethoden.

Specifieke SSH controles met Nessus

Bij het configureren van uw scan, zijn er verschillende specifieke controles die Nessus kan uitvoeren om SSH kwetsbaarheden te identificeren:

 1. Sterkte van wachtwoorden: Nessus kan controleren of SSH gebruikers sterke wachtwoorden gebruiken door te proberen veelvoorkomende en zwakke wachtwoorden te kraken.
 2. Verouderde versies van SSH: Nessus detecteert of uw SSH server verouderd is en bekende kwetsbaarheden bevat die in latere versies zijn opgelost.
 3. Configuratiefouten: Controleer op configuratiefouten zoals het toestaan van root login via SSH, gebruik van verouderde encryptie-algoritmen, en het openlaten van poorten die niet noodzakelijk zijn.
 4. Ingeschakelde authenticatiemethoden: Nessus kan controleren welke authenticatiemethoden zijn ingeschakeld en adviseren om zwakke methoden zoals wachtwoordauthenticatie uit te schakelen ten gunste van sterkere methoden zoals sleutelgebaseerde authenticatie.

Voorbeeld: detectie van verouderde SSH versies

Laten we een specifiek voorbeeld bekijken van hoe Nessus een verouderde versie van SSH kan detecteren:

 1. Scan instellen: Creëer een scanprofiel met specifieke SSH controles.
 2. Scan uitvoeren: Start de scan en wacht tot deze is voltooid.
 3. Resultaten analyseren: Bekijk de scanresultaten in de Nessus interface. Een typische melding kan er als volgt uitzien:
  Plugin ID: 70658
  Name: OpenSSH <versie>
  Risk Factor: High
  Description: The version of OpenSSH running on the target server is outdated and contains known vulnerabilities.
  Resolution: Update to the latest version of OpenSSH.
 4. Actie ondernemen: Werk uw SSH server bij naar de nieuwste versie volgens de aanbevelingen in de scanresultaten.

Best practices voor SSH beveiliging

Naast het gebruik van Nessus om kwetsbaarheden te identificeren, zijn hier enkele best practices voor SSH beveiliging:

 1. Gebruik sterke wachtwoorden of ssh keys: Zorg ervoor dat alle SSH-gebruikers sterke wachtwoorden of SSH keys gebruiken.
 2. Schakel root login uit: Beperk directe root-toegang via SSH om het risico van root-compromittatie te verminderen.
 3. Gebruik twee-factor authenticatie: Voeg een extra beveiligingslaag toe door twee-factor authenticatie in te schakelen voor SSH-toegang.
 4. Beperk toegang tot noodzakelijke IP’s: Gebruik firewallregels om SSH toegang te beperken tot specifieke IP-adressen.

Conclusie

Nessus is een krachtige tool voor het beveiligen van uw Linux systemen, vooral als het gaat om het identificeren en verhelpen van SSH kwetsbaarheden. Door regelmatig gebruik te maken van Nessus, kunt u ervoor zorgen dat uw SSH configuraties up-to-date en veilig zijn, wat bijdraagt aan de algehele beveiliging van uw IT-infrastructuur. Bij Sudo Cybersecurity B.V. hebben we uitgebreide ervaring met het implementeren en beheren van Nessus scans en het optimaliseren van SSH configuraties. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe we u kunnen helpen uw Linux-systemen te beveiligen.